De grassen komen door de afgelopen zonnige en droge dagen tot bloei. Gras verspreidt pollen en dat zorgt voor bij ruim twee miljoen Nederlanders klachten. Dit betekent voor hooikoortspatiënten een grotere kans op klachten, namelijk dat ze flink kunnen gaan snotteren en niezen. Ook de komende dagen wordt het wederom zonnig en dat is niet voor elke Nederlander goed nieuws. Door de combinatie van droog en zonnig weer met vooral een oostenwind loopt de concentratie graspollen in de lucht op.
Coronavirus of hooikoorts?
De klachten die je bij hooikoorts hebt, kunnen behoorlijk lijken op klachten die je bij het corona (COVID-19) virus krijgt. Het is daarom handig om alvast je medicatie tegen hooikoorts in huis te halen als je elk jaar last hebt van pollen en de bijbehorende klachten..
Het Amerikaanse academisch medisch centrum The Mayo Clinic heeft een lijst van hooikoortsklachten opgesteld. Zo zorgt hooikoorts voor een loopneus, waterige en rode ogen, niezen, hoesten, kriebel in je neus, mond of keel, een blauwe, opgezwollen huid onder de ogen en/of vermoeidheidsklachten. Het centrum raadt aan op tijd met hooikoortsmedicatie te beginnen om deze klachten in te perken.
Bel de dokter
Hooikoortssymptomen zijn deels verschillend van het coronavirus. Indicaties dat je besmet bent met het coronavirus zijn onder meer koorts of sterke toename, ademhalingsmoeilijkheden, keelpijn, verlies van reuk en / of smaak en spierpijn zoals bij griep. Als medicatie niet helpt of je hooikoorts erger of anders is dan normaal, is het raadzaam de huisarts te bellen.
Je kunt nog steeds last hebben van het virus. Bel altijd de dokter en kom niet zomaar langs. Vraag advies over wat je moet doen en omschrijf de klachten zo duidelijk mogelijk. Blijf binnen tot de dokter je meer vertelt, en zorg ervoor dat jij en je potentiële huisgenoten of familieleden het contact met anderen beperken.